Digitron  d. o. o.   za  proizvodnju  i  promet  elektroničkih  aparata  i  uređaja

  

Početna str.

Proizvodi

Prospekti

Cjenici

 Kontakt

  

Objave vezane za promjene u sustavu fiskalizacije u RH

  

7. veljače 2019. godine:

Porezna uprava je javno objavila da će u slijedećem periodu pojačati nadzor korisnika fiskalnih blagajni. Objavu možete vidjeti na stranicama Porezne uprave na slijedećoj poveznici:

https://www.porezna-uprava.hr/HR_Fiskalizacija/Stranice/FiskalizacijaNovo.aspx

Molimo da pregledate rad fiskalnih blagajni, te provjerite da li su svi elementi fiskalizacije Vaših naplatnih uređaja ispravni.

Za sva dodatna pojašnjenja možete se obratiti direktno nama, ili ovlaštenim serviserima koji su Vaše blagajne pustili u rad.

 

Od 15. studenog 2017. godine:

 

Na službenim stranicama porezne uprave je dana 15. 11. 2017. objavljena slijedeća obavijest korisnicima fikalnih blagajni o isteku važenja certifikata:

 

Istek certifikata za fiskalizaciju - nakon 5 godina

 

​​Certifikate za fiskalizaciju  potrebne za izdavanje fiskaliziranih računa izdaje Financijska agencija (FINA) na rok od pet (5) godina. Obzirom da je fiskalizacija uvedena po etapama tijekom 2013. godine, neki  su obveznici preuzeli certifikate za izdavanje računa krajem 2012. godine, te će shodno navedenom i činjenici da je sada 2017. godina, prvi certifikati isteći krajem 2017. godine.

 

Kako bi  se obveza izdavanja fiskaliziranih računa provodila bez zastoja, obveznici  fiskalizacije trebaju provjeriti kada su preuzeli prvi certifikat za fiskalizaciju, odnosno kada isti ističu.

 

Fina će obveznicima fiskalizacije slati obavijesti o isteku cerifikata za fiskalizaciju  45, 30 i 15 dana prije datuma isteka trenutno aktivnog certifikata.

 

Obveznicima koji su  putem elektroničke pošte prijavljeni u Finin sustav, ista će se dostavljati elektroničkom poštom, odnosno, obveznicima koji nisu prijavili elektroničku poštu, putem poštanske službe.

 

Kako bi obveznici na vrijeme preuzeli novi certifikat za fiskalizaciju mogu se javiti u najbližu poslovnicu Fine, kontaktirati putem telefona  0800 0080 ili mail-om certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

 

Sve obavijesti vezane uz certifikate za fiskalizaciju Fina objavljuje na svojim stranicama www.fina.hr/fiskalizacija i http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1798.

 

Korisnici Digitronovih fiskalnih registar blagajni se upućuju ovlaštenim serviserima radi instaliranja novih certifikata u registar-blagajne.

 

 

Od 1. srpnja 2017. godine:

 

proširuje se obaveza izdavanja računa putem naplatnih uređaja i na male fiskalne obveznike i paušalce kao i na prijevoznike u putničkom prometu, koji to do sada nisu morali. 

 

U prijelaznom razdoblju do 1. srpnja 2017., Digitron nudi mogućnost nabave fiskalnih blagajni

po akcijskim cijenama

ili kupnje blagajne po modelu staro za novo, zamjene modula itd.

 

 

Od 30. lipnja 2017. godine:

 

FINA uvodi i prelazi na nove profile digitalnih certifikata (FISCAL certifikata) koji su usklađeni s eIDAS uredbom. FINA će započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novim izmijenjenim profilima. 

Bitno je napomenuti da obveznici fiskalizacije sa postojećim klijentskim certifikatom, isti neće trebati  mijenjati sve do isteka njihova važenja, a novim će se obveznicima fiskalizacije izdavati certifikati s novim profilom.  Naime, CIS (Centralni informacijski sustav) Porezne uprave je pripremljen da istovremeno radi s oba tipa certifikata.

 

Nakon testiranja fiskalnih blagajni korištenjem DEMO certifikata koji su sa novim profilima dostupni od 15. ožujka 2017. g. obavještavamo Vas da na postojećim blagajnama neće biti potrebno prilagođavati program i da će one moći raditi i nakon 30. lipnja 2017. godine.

 

Nove registar blagajne su također prilagođene novim profilima.

 

Obavijest o uvođenju i prelasku na nove profile objavljena je na web stranici FINE dana 02. veljače 2017.g.

 

 

Od 11. studenog 2016. godine:

 

Porezna uprava je počela primjenjivati NOVI FISKALNI CERTIFIKAT. Preuzimanje certifikata je dostupno od 4. listopada 2016. godine. Aplikacijski Fiskalcis certifikat Porezne uprave, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obnovljen je i dostupan za preuzimanje ode dana 4. 10. 2016. godine, na web stranici FINA  (odjeljak: 'NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) – certifikati izdani od 07.12.2015.')  i na web stranici Porezne uprave ovdje.

 

 

Od 30. 09. 2016. godine:

 

slijedom objave na službenim stranicama Porezne uprave ''Obavijest obveznicima fiskalizacije o prelasku na TLS protokol'' od 30. 09. 2016., a u svrhu održavanja potrebne razine informacijske sigurnosti, najavljuje se obveznicima fiskalizacije ukidanje podrške za SSL v3 i TLS v1.0 enkripcijski protokol na CIS-u Porezne uprave. Od 9. siječnja 2017. biti će podržani samo protokoli TLS v1.1 i TLS v1.2.

 

Za korisnike digitronovih registar blagajni to znači da trebaju napraviti preinaku na blagajnama.

Preinake se rade u ovlaštenim servisima i uključuju programsko usklađenje ili programsko usklađenje uz zamjenu potpisnog modula, ovisno o modelu i godištu proizvodnje postojeće blagajne.

 

    

Početna str.

Proizvodi

Prospekti

Cjenici

 Kontakt